Grundregler for opdækningen
Der er mange muligheder for forskellige borddækninger. Den korrekte borddækning er i enkle, dæmpede toner - et orgie af farver og blomster er sikkert festligt, men ikke korrekt! En fuld opdækning kræver plads og »albuerum«. Beregn mindst 60 cm pr. kuvert.
Til et måltid, der består af suppe, fisk, hovedret og dessert, lægges gaflerne forskudt til venstre for tallerkenen, knive og suppeske til højre med skeen yderst.
Ovenfor tallerkenen lægges dessertske og dessertgaffel.
Er der en dekoration på tallerkenerne, så skal motivet vende ens på alle tallerkener ved bordet.
De forskellige dele af bestikket bruges altid udefra og ind, dvs. at suppeskeen skal ligge længst til højre, hvis der startes med suppe. Derefter kommer fiskebestikket eller bestik til forretten med kniven til højre og gaflen lidt forskudt til venstre. Inderst mod tallerkenen ligger på samme måde kniv og gaffel til hovedretten.
Kniven lægges altid med æggen ind mod tallerkenen og gaflen med tænderne pegende opad.
Oven over tallerkenen ligger dessertbestikket med kagegaflen nærmest tallerkenen og skaftet vendende til venstre og skeens til højre.
Til en menu med flere retter, skal der også være en lille brødtallerken med tilhørende kniv placeret til venstre for gaflen.
»Dækkes med arvesølvet, kan man på fransk maner lade tænderne på gaflen vende ned mod bordet, så man kan se det indgraverede monogram på bagsiden. Prins Henrik er blandt dem, der benytter denne pralende måde at lægge gafler på.«
Glasrækken kan enten placeres lige med bordkanten eller skråt som vist.
Begynd øverst ud for knivspidsen med vinglas i den rækkefølge, som vinen skal drikkes mod venstre, dvs. hvidvinsglas, rødvinsglas og dessertvinsglas. Vandglasset placeres derefter til højre for hvidvinsglasset, over evt suppeske.
Glassene skal selvfølgelige være nypudsede og skinnende.
Servietten kan lægges enten smukt foldet på tallerkenen eller på brødtallerknen til venstre.
Benyttes foldede servietter, placeres de på tallerken/dækketallerken.
Se de mange muligheder under: Servietfoldning. Benyt stofservietter eller kraftige papirsservietter - ikke noget med en billig papirsserviet, de holder ikke til hele middagen.
Friske blomster der passer til dug og porcelæn og tager ikke opmærksomheden fra maden.
Om foråret kan det fx. være syrener, hyacinter, roser og nelliker. Sæt glasvaser i forskellige størrelse og højde ned langs midten af bordet. Fyld vaserne med vand og lad hver blomstersort få sin egen vase.
Blomsterdekorationer må IKKE være så store at de ødelægger borddækningen og at gæsterne ikke kan se hen over dem.
Bruges bordkort kan de placeres på toppen af rødvinsglasset - ikke på hvidvinsglasset, for det skal betjeningen skænke i, enten før eller straks efter at gæsten har sat sig.