(Fyldt torsk) Komp.: Rudolph Bay Forf.: J. L. Møller
Tag en torsk til slig en ret,
skindet flås af denne
med forsigtighed; thi let
ellers kan det hænde,
at det sønderbrydes kan;
man må da forsigtigt
gå til værket, indtil man
får det afflå't rigtigt.
Hoved, hale, begge to
må ved skindet hænge.
Dette kan nu alt i ro
lægges bort så længe.
Derpå skrabes kødet vel,
man i dette komme
blot en skefuld hvedemel,
lidt muskatenblomme.
Dertil og en fjerding smør.
Alt til dej man rører;
men - det glemte jeg nok før -
og til dejen hører
en såkaldet hvedeknop,
som er udblødt *) blevet.
Derpå røres rup og stup
(det er tit beskrevet).
Har man rørt det dygtigt om,
tag så torskeskindet.
Heri hele dejen kom;
med en tråd ombind det!
Sy det skind så til igen.
Nu den torsk skal sættes
i en tærtepande hen,
brunes og anrettes.
Kaperssauce dertil man ta'r
(den ej her beskrives).
Denne torsk den fordel har,
at der ben ej gives,
som i andre torsk man jo
alle tider finder.
Jeg vil vædde en mod to,
at den prisen vinder!
*) i mælk
Fra "Kogebog på vers" 1830. Endnu en sanglig opskrift af den poetiske køkkenskriver J.L. Møller. Melodien af Rudolp Bay, tjente oprindeligt et om muligt endnu mere pompøst formål end torskefyldningen her, nemlig at konkurrere med Weyses melodi til "Dannevang ved grønne bred".