Logo

Toastmaster

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

Enhver fest bør have en toastmaster. Det betragtes som en ære at være toastmaster i et selskab.
Ved en fest vil der næsten altid blive holdt taler og sunget sange. Taler og sange må ikke komme på tidspunkter under middagen, hvor de er ødelæggende for den rette servering, forstået på den måde. at når maden kommer varm og klar til servering, må denne ikke forhindres eller holdes tilbage på grund af, at en gæst pludselig rejser sig for at holde tale. Maden vil lide under at skulle holdes varm og vil miste noget af sit friske udseende. Derfor bør festen have en toastmaster.
Toastmasterens virksomhed tager sin begyndelse allerede lige efter, at gæsterne er gået til bords og værten har budt velkommen. Han vil normalt slutte sin velkomsttale med at sige, at hvis der er nogen, der under middagen føler trang til at sige et par ord, beder han dem om at sende besked til toastmasteren. Han vil så give dem ordet i løbet af aftenen.
Derefter rejser toastmasteren sig og takker for hvervet og lover at prøve at udføre sin opgave så godt som muligt. Festlokalets inspektør vil hele aftenen holde kontakt med toastmasteren, hvornår den første tale skal holdes, hvornår diverse sange skal synges, og sikre sig, at toastmasteren ikke giver ordet til nogen, uden at køkkenet er underrettet. Toastmasteren er som regel en dygtig, »scenevant« person, der forstår inspektørens og køkkenchefens problemer, hvis maden er parat og ikke kan blive serveret, fordi der kommer en tale i utide. Efter hver tale, aftaler inspektøren og toastmasteren, hvor lang tid der går , inden næste ret er klar til servering. Toastmasteren kan på den måde få afviklet taler og sange, uden at det griber forstyrrende ind i køkkenets arbejde og serveringen.

Checkliste til toastmaster

* Værtens velkomst
* Toastmaster overdrages hvervet.
* Toastmaster takker og giver praktiske oplysninger.
* Forret serveres, spises og tallerkener tages ud.
* Tale ..............................................................................................
* Sang 1..........................................................................................
* Hovedret 1. og 2. gang serveres, spises og tallerkener tages ud.
* Tale 2............................................................................................
* Sang 2...........................................................................................
* Dessert serveres, spises og tallerkener tages ud
* Tale 3............................................................................................
* Sang 3...........................................................................................
* Tale 4.............................................................................................
* Sang 4...........................................................................................
* Bordet klargøres og gæster kan strække ben
* Kaffe serveres
* Sang 5.................................................................. (evt. aktivitet)
* Tale 5.................................................................... (takketalen)
* Toastmaster takker for hvervet og giver ordet til vært/værtinde.
* Vært eller værtinde siger velbekomme.
* Herefter evt. underholdning
* Endelig åben bar og dans
* ......................................................................................................

Rigtig god fornøjelse.

Toastmaster
Hvis i forventer, at der vil komme mange taler, sange eller andre indslag fra gæsterne, bør i vælge en toastmaster, der kan styre slagets gang. Ikke mindst af hensyn til de eventuelle gæster, der har knoklet for at lave et indslag. Tre taler oveni hinanden og otte sange, mens stegen er varm, holder ikke. Men forinden bør i nøje overveje, om det er nødvendigt. Det kan nemt blive en smule pinligt for alle, hvis i har allieret jer med en toastmaster, og det så viser sig, at der stort set ingen indlæg er.
Men beslutter i jer, skal i først og fremmest tænke på, om han eller hun vil være god til jobbet. Brug helst en i tidligere har set holde tale, eller som på anden måde har vist sig som en god entertainer og organisator. Ikke så få fester endda er blevet knap så perfektef fordi de er blevet styret af en hamrende nervøs og neglebidende toastmaster eller af en halvfordrukken og usammenhængende toastmasterinde Pas modsat på, at i ikke vælger en, der er så vild med at være i centrum, at han glemmer, at det er jer og ikke ham, der er hovedpersonen. Generelt er det en fordel, hvis toastmasteren kender de fleste af gæsterne, så han eller hun kan introducere dem ordentligt. Den typiske toastmaster er en mand og sjældent helt ung. Men for at være anderledes så vælg i stedet en pige eller en af de meget unge gæster. Det kan have den positive effekt, at gæsterne automatisk skruer deres forventninger til toastmasterrollen ned og dermed langt nemmere lader sig dupere. "Nej, hvor toastmasteren klarer det flot... og i så ung en alder... Toastmasteren skal selvfølgelig spørges i god tid. Lad være med at presse vedkommende. Et sådant stort og tillidsfuldt hverv skal kun påtages af lyst. Giv eventuelt personen lidt betænkningstid. Sæt vedkommende grundigt ind i alle de praktiske detaljer samt jeres forventninger til personen. Giv eventuelt jeres toastmaster en kopi af denne vejledning, som i kan supplere med jeres egne kommentarer.

Et par gode råd til toastmasteren
Gør dig først helt klart, om du føler dig i stand til - og ikke mindst har lyst til - at påtage dig opgaven, Det er bedre at sige fra end sætte dig selv, værterne og de øvrige gæster i pinlig forlegenhed, fordi du ikke magter rollen. Din opgave er at koordinere de forskellige indslag i forhold til hinanden og i forhold til maden, således at aftenen forløber harmonisk og gnidningsløst. Samtidig skal du præsentere de gæster, der kommer med indslag. Det må du meget gerne gøre humoristisk - uden selvsagt at gøre dig sjov på andres bekostning.
Det kræver en del forberedelse, og for nogen kan det være hårdt arbejde også under selve festen. Til gengæld er det et tillidsfuldt hverv. Hvis du ikke har noget imod at få opmærksomhed, altid er god for en frisk bemærkning og kan holde mange bolde i luften på en gang, skal du selvfølgelig glæde arrangørerne og tage opgaven. Vi giver dig her et par råd med på vejen. Du skal naturligvis bruge det, der passer til din stil og til festens karakter og niveau i øvrigt. Hvis du er blevet spurgt, om du vil være toastmaster, er du sikkert også en super kreativ person, der selv kan finde på en masse gode og passende ideer.

Start forberedelserne i god tid
Få så mange informationer fra værterne som muligt om festens niveau, antal gæster, menu, tidsplan osv. I din planlægning skal du først og fremmest gøre op med dig selv, hvordan din rolle skal være. Skal du være sjov og underholdende, eller skal du være korrekt og formel? Diskuter det eventuelt med værterne. Hvad har de tænkt sig? Nogle vælger blot kort at præsentere den aktuelle taler ved navn. Andre kobler en anekdote eller en sjov kort historie om taleren eller dennes forhold til festens hovedpersoner på præsentationen. Andre igen forsøger at lave en rød tråd gennem de forskellige indslag, så det hele bliver koblet smukt sammen.

Styr det, du kan styre, i god tid
Få eventuelt den endelige gæsteliste med telefonnumre og adresser, så du kan kontakte gæsterne på forhånd. Det giver flere åbenlyse fordele. I god tid kan du nemlig så forhindre, at festen udvikler sig uheldigt, fordi der enten er for mange eller for få indslag. Der opstår nemt kaotiske tilstande, når der mangler fire taler og tre sange klokken 01. Modsat er det lidt af en katastrofe, hvis der er inviteret 60 gæster til et bryllup, og gommens tale er aftenens eneste indslag. l begge tilfælde kan du nå at redde festen, fordi du ved det i god tid. Det er straks noget sværere, hvis du først opdager det samme aften. Skriv eventuelt ud til alle, og bed dem om at kontakte dig, hvis de har tænkt sig at lave noget til festen. Det kan være en god ide at vedlægge en svarkupon, der skal udfyldes og sendes retur til dig.

Velkommen, Bienvenue, Welcome
Vær opmærksom på, om der kommer fremmedsprogede gæster til festen og forhold dig til, hvad du vil gøre ved den udfordring. Hvis der kun er en enkelt eller få, er det normalt at ignorere det. Men du kan score et par billige point ved f.eks. at byde dem velkommen på deres eget sprog. Hvis mange af gæsterne kommer fra et andet land, og der på den måde er flere sprog repræsenteret til festen, er det helt nødvendigt, at du som toastmaster forholder dig til, hvordan det skal tackles. Det er mildest talt forfærdelig kedeligt at være til en fest, hvor man ikke forstår halvdelen af, hvad der bliver sagt. Modsat kan det være lidt af en dræber, at høre den samme tale to gange. En løsning kan være at få taler og sange oversat skriftligt, så alle kan følge med, uden at indslagene tager længere tid. Under alle omstændigheder skal du som toastmaster forholde dig til, hvad du selv vil gøre, hvis der er flere sprog repræsenteret. Hvis det f.eks. er tyskere og danskere, skal du måske tale på engelsk?

Hvis du først får indslagene på selve dagen
Hvis du ikke har kontaktet gæsterne før festen, skal du på en eller anden måde sørge for, at du får besked om alle planlagte indlæg. Du kan i din indledning opfordre folk til mundtligt at kontakte dig senest under forretten. Eller du kan eventuelt lave nogle fortrykte kort, som du placerer ved kuverterne før middagen. På denne måde får du alle de relevante oplysninger på skrift og skal derfor ikke bruge tid og energi på at skrive ned eller huske, hvad folk har sagt. Du undgår på den måde også at præsentere tante Olga som mosterAnna! Hvis du kommer i den uheldige situation, at ingen eller meget få henvender sig, har du et problem, der skal tackles yderst diplomatisk. Du kan vælge at gøre flere ting. Enten kan du forbigå det i tavshed. Eller også kan du diskret gå rundt til dem, der burde være kommet til dig. Lav et kort krisemøde med de nærmeste - selvfølgelig helst uden at nogen opdager det - med det ene mål for øje at få sat gang i et par improviserede indlæg. Hvis det derimod vælter ind med indlæg, har du et helt andet problem. Så skal du til at have gang i planlægningen. Eventuelt kan du henlægge de mere "showagtige" indlæg til efter middagen. Eller i værste fald kan du bede nogle om at forkorte deres tale eller droppe den helt.

Rækkefølgen af aftenens indslag
Når du har en færdig plan for antallet af indslag og rækkefølgen, skal du koordinere den med køkkenet. En af dine allervigtigste opgaver er, at maden og aftenens øvrige indslag bliver flettet sammen i en fornuftig harmoni. Den varme mad må ikke blive kold, isen må ikke smelte, og gæsterne må ikke sidde sultne for længe. Hovedreglen er, at der ikke må tales, før den 2. servering af hovedretten er spist. Hvis der er mange indslag, kan denne regel ikke overholdes i praksis, og du må så lægge noget ind efter forretten. Husk at køkkenet skal have besked.

Talerækken er delvist givet:
Først byder værten velkommen. Det sker ofte inden selve middagen - f.eks. ved velkomstdrinken. Her bliver du præsenteret som toastmaster og får ordet for første gang. Hvis ikke du allerede har haft kontakt med de øvrige gæster og på baggrund heraf har lavet din plan, skal du nu opfordre folk til at kontakte dig inden forretten er slut, hvis de vil have ordet.
Under en bryllupsmiddag er rækkefølgen som følger: brudens far, gommen, forloverne, gommens far, bruden hvis hun ønsker det og herefter kan du planlægge frit. Ved andre fester ses det ofte, at det er tilhørsforholdet til hovedpersonen, der er bestemmende for rækkefølgen: jo tættere, jo tidligere. Men det regnes i dag også for at være en hel legal praksis, at rækkefølgen planlægges frit. I den frie planlægning bør du tage hensyn til indlæggenes længde eller art, så de passer med det øvrige forløb. De mere "løsslupne" indlæg bør altid komme så sent som muligt. En meget alvorlig tale sidst på aftenen, hvor folk har fået en del at drikke, er sjældent nogen udpræget succes. Hvis du gerne vil tale om dig selv og dit forhold til hovedpersonen eller hovedpersonerne, må du gerne skrive dig selv på talerlisten- Men du må ikke gøre det løbende i din egenskab af toastmaster, idet du på denne måde nemt kommer til at overskygge alle de andre. Din opgave slutter med, at værten eller værtinden byder velbekomme.

Se også: Taler eller Talrrækkefølge

 

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Festbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (302 stemmer)
Siden er blevet set 92.100 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1180019-08-2017 09:01:12 Jesper Flint
Tak for masser af gode og brugbare ideer som jeg vil bruge til Vores datters Bryllup . Det er er stor mundfuld både som far og Toastmaster men det skal nok lykkes med alle de god backups :-)
951528-05-2014 14:10:52 Jørgen Max
Tak for mange gode og brugbare ideer til hvervet som Toastmaster hos mine venners Sølvbryllup på Færøerne. Glæder mig.
951625-05-2014 01:04:21 Morte Skytte
Super inspiration. Kanon tjekliste.. Matcher fint med takt og tone... Den bliver helt klart den jeg følger til mit nye erhverv som toastmaster ved min nieces konfirmation. TAK
951727-07-2013 09:42:40 Jack Clausen
Hvis der er mange venner sange, de må vel ikke kommer inden de 5 største taler er afholde ?
951803-02-2013 11:30:33 Johannes
Der kan måske være regionale forskelle, men i mange områder er brudgommens tale den SIDSTE. Når han har holdt sin tale til bruden, er der hermetisk lukket for flere indslag. Således står hans ord som et punktum. Det kommer også til at sætte en smuk ramme, idet hans kærlighedserklæring til sin brud, bliver det der sidder tydeligst i erindringen hos gæsterne.
951929-06-2012 20:28:15 Andreas
Nice tjekliste. Den kan jeg godt bruge til vores mors 80-års fødselsdag ! Takker.
952005-05-2012 11:16:19 Henrik
Det tyder på Jeres oversigt og forklaringer ang. toastmaster-hvervet er den bedste.
Brylluppet for søster og kommende svoger løber af stablen i eftermiddag og jeg tager tjeklisten med + de tips jeg lige umiddelbart syntes passer til dette brylup og denne fest :)
952119-05-2011 15:56:25 p
Super gode tips - er netop blevet bedt om at være toastmaster. Jeg tænkte straks på Festen og sagde til min kone, at jeg ville tale med tysk accent. Den faldt ikke i god jord, så denne side blev Googlet. Plan B; denne følger jeg :-)
952205-06-2010 23:51:14 Peter
Min far fylder 70 år og holder stort fest i morgen. Jeg har sagt ja til at være toastmaster - det er debut, så jeg har printet den fantastiske checkliste - og husker (forhåbentlig) alle sidens øvrige råd :)
952310-04-2010 21:02:18 Jørgen
...øhhh...konfirmationen i morgen...vil du ikke være toastmaster???....jo selvfølgelig. Rigtig godt med jeres rigtig gode køreplan som både er for nybegyndere og lettere øvede.
952410-04-2010 09:17:26 Lis Hornø
Øj, hvor er det skønt med sådan en klar gennemgang af toastmasterhvervets pligter og glæder. Super nyttigt! Tak!
Lis
952501-03-2010 03:37:23 Morten Holm
som toastmaster fik jeg meget ud af denne info... :)
952621-01-2010 11:45:06 Vibeke Hansen
En god hjælp for både toastmasteren og værtsparret.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her