Logo

Gode råd om tøjpleje

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Blazer og habit hænges på bøjle, når det ikke er i brug. Vælg en bøjle med brede “skuldre", aldrig en af de tynde metalbøjler som f.eks. renserierne anvender. Hæng en stof- eller plastikpose over habitten for at undgå støv, men spær den aldrig helt inde i en lukket plastikpose. Alt tøj skal kunne ånde, mens det hviler i garderoben. Habitten skal på renseri en gang imellem, også selvom man ikke kan se nogen pletter. Det er usynlig snavs som fx tobaksrøg, støv og lign., der skal renses bort. Skulle uheldet være ude, og man bliver plaskvåd i en uventet regnbyge, så hæng den våde habit på en bøjle i et luftigt rum og lad den tørre naturligt. Brug aldrig en tørretumbler til at tørre en blazer eller habit, da det er en alt for hårdhændet metode til denne type vare.

 

Hørtøj

Har man noget hørtøj, der krøller meget, kan det hjælpe, hvis man hænger det op på en bøjle over et badekar, der er fyldt med varmt vand. Luk døren ud til badeværelset. Næste morgen er krøllerne ikke forsvundet, men de er knap så synlige som før. En hørjakke eller -buks skal på renseri for at blive næsten som ny igen.

 

Strygning med damp/fugtighed

Et vigtigt tip når man er færdig med at stryge (med damp), er, at tøjet skal hænge et øjeblik, så al dampen er væk fra textilvaren, inden det tages i brug eller lægges sammen. Så længe der stadig er damp i fibrene, vil stoffet være modtagelig over for formgivning, og derved vil man opnå en uønsket krølning. For at få overskydende vanddamp ud af stoffet, kan man evt. stryge det tørt ved at "efterstryge" tøjet uden damp.

Uld er meget formbart når det stryges med damp. Derfor er det altid let at presse uldtøj. Uldfibrene har yderligere den fordel, at de har stor genrejsningsevne, hvilket betyder at krøller i tøjet retter sig ud igen, hvis tøjet får lov til at hænge natten over.

 

Strygning af bukser

Når man skal stryge eller presse et par bukser, skal man bruge et strygebræt, et dampstrygejern eller et almindeligt strygejern sammen med en fugtig klud (f.eks. et viskestykke). Det er nødvendigt med fugt og varme for at få uønskede folder bort. Det samme gælder de uskønne “knæ", som der ofte kommer på især bukser af blødt stof. Pres “knæene" tilbage med en let hånd på strygejernet, og husk også folderne på bagsiden af knæene. Når alle de uønskede folder er væk, kan man gå i gang med at skabe de pressefolder, der skal være i buksen, og som er med til at give buksen en flot finish. Man skal huske, at bukserne altid er konstrueret således, at pressefolden ligger parallelt med trådretningen, og hvis der er læg i bukserne, fortsætter pressefolden som regel fra folden i det første læg fra midten af buksen. Men husk, strygning med damp og fugtighed giver langt det bedste resultat.

Damp og pres forsigtigt knæbuler flade igen både foran og bag på benet.

Vend vrangen ud på bukserne og stryg lommeposerne.

Vend bukserne tilbage til retsiden og pres den øverste del af buksen. Vær opmærksom på at presse læggene rigtigt.

Pres forreste pressefolder på den indvendige side af benene.

Gentag på bagerste pressefold.

Pres det andet ben på samme måde.

Pres nederste del af buksen.

Træk bukserne over brættets spidse ende. Glat front og ryg.

Slut med at glatte buksens yderside.

 

Strygning af skjorte

Når man skal stryge en bomuldsskjorte, opnåes det bedste resultat ved at stryge den mens skjorten endnu er lettere fugtig, og det er forøvrigt også lettere. Lad være med at putte den i tørretumbleren. Efter strygning hænges den på en bøjle, så den kan dampe af, før den foldes sammen og lægges på plads. Hvis man har mulighed for at hænge sin skjorte til tørring udendørs, bør man gøre det. Der er intet så lækkert som en nystrøget og lufttørret skjorte.

 

Stryg forstykker og flipper til sidst, så de ikke bliver krøllede undervejs.

Stryg manchetter ud- og indvendig.

Stryg ærmer på begge sider, evt. på et ærmebræt.

Stryg skulderpartiet.

Stryg ryggen.

Stryg begge forsider.

Stryg flippens for- og bagside.

 

Vedligeholdelse af uldstrik

Når man køber striktøj af uld, bør man også købe et specielt uldvaskemiddel, da det er mest skånsomt over for uldfibrene.

Uldtøj bliver tit næsten som nyt, bare ved at blive luftet i frisk luft og behøver derfor ikke vaskes så tit. Uldtøj må aldrig hænge i direkte sollys, da det farver ulden gul.

Uldtøjet vaskes enten i hånden eller i vaskemaskinen, afhængig af vaskeanvisningen i tøjet. Teknologisk Institut i Herning, har påvist, at det ikke er varmegraderne, der får ulden til at filtre, men derimod den mekaniske forarbejdning. Derfor skal du behandle uldtøjet så blidt så muligt, og nærmest bare lade det flyde igennem vandet, når du håndvasker det. Meget uldtøj er behandlet med et beskyttende lag plastfibre/kunstharpiks rundt om fibrene for at det ikke skal filtre under vask. Hvis det har fået denne behandling, er det angives med Superfast eller blot vist ved at det kan tåle 30° eller 40° i vaskemaskinen på uldprogram.

Lad uldtøjet dryppe af, det må endelig ikke vrides når det tages op af vandet! Brug evt. et dørslag til at ligge uldtøjet i mens det drypper af. Tag et frottéhåndklæde og læg det ud på gulvet. Læg Uldstrikken på håndklædet og rul det sammen til en pølse, og pres på det i et stykke tid, for at håndklædet suger mest muligt vand. Derefter rulles trøjen ud igen, placeres på et tørt håndklæde, og striktøjet lægges så pænt, glat og lige som muligt. Lad det ligge og tørre i et naturlig opvarmet rum.

 

Pletrensning af slips

Hvis man har fået pletter på slipset, skal man først fjerne det meste af pletten uden at gnide. Dernæst fyldes et tomt glas, for eksempel et rødbedeglas med 3/4 rensebenzin. Dup pletten med benzin, rul slipset sammen, læg det ned i rødbedeglasset, skru låget på og ryst det hele, så benzinen kan komme ud over hele slipset. Lad glasset stå et par timer mens det rystes af og til. Lad være med at gå i panik selv om indholdet får en mærkelig farve. Efter nogle timer tages slipset op, drypper af over glasset, duppes tørt, for eksempel i en køkkenrulle og hænges til luftning helst udendørs.

Dersom denne behandling ikke får pletterne bort, så er der ingen anden udvej end at købe et nyt slips.

 

Vask

Generelt bør du vende vrangen ud på tøjet inden du vasker det. Derved undgår du, at tøjet hurtigt bliver slidt og affarvet ved kanter og sømme. Luk også lynlåse inden du vasker tøjet. Sarte og mindre beklædningsdele kan lægges i en speciel vaskepose, der skåner tøjet under vask.

Vaskesymboler

På listen herunder kan du finde alle de symboler dit tøj er mærket med. Det er en god ide at sætte sig ind i hvilke symboler ens tøj er forsynet med, for at sikre en ordentlig behandling af tøjet.

 

Gode råd om tøjpleje
Højeste vasketemperatur 60°C
Normal tromlebevægelse
Normal centrifugering

 

Gode råd om tøjpleje
Højeste vasketemperatur 60°C
Nedsat tromlebevægelse
Skånecentrifugering

Gode råd om tøjpleje
Højeste vasketemperatur 40°C
Normal tromlebevægelse
Normal centrifugering

Gode råd om tøjpleje
Højeste vasketemperatur 40°C
Nedsat tromlebevægelse
Skånecentrifugering

Gode råd om tøjpleje
Højeste vasketemperatur 30°C
Ekstra nedsat tromlebevægelse
Skånecentrifugering

Gode råd om tøjpleje
Kun håndvask
Højeste vasketemperatur 40°C
Skal bearbejdes med forsigtighed

Gode råd om tøjpleje
Undgå vask

 

10. Tørring-Tørretumbling

Gode råd om tøjpleje
Tørretumbling

Gode råd om tøjpleje
Tåler tørretumbling
Nedsat tørretemperatur

Gode råd om tøjpleje
Liggetørring

Gode råd om tøjpleje
Tåler tørretumbling
Normal tørretemperatur

Gode råd om tøjpleje
Undgå tørretumbling

Gode råd om tøjpleje
Dryptørring

 

Strygning

Gode råd om tøjpleje
Strygning ved temperatur på højst 200°C

Gode råd om tøjpleje
Strygning ved temperatur på højst 150°C

Gode råd om tøjpleje
Strygning ved temperatur på højst 110°C
Strygning med damp kan muligvis forringe varen

Gode råd om tøjpleje
Undgå strygning
Undgå behandling med damp

Gode råd om tøjpleje
Blegning

Kan bleges med klor
Kun kold og ufortyndet opløsning

Gode råd om tøjpleje
Undgå blegning med klor

 

Gode råd om tøjpleje
Rensning

Kemisk rensning med korrekte væsker

Gode råd om tøjpleje
Undgå rensning
Undgå brug af opløsningsmidler til pletfjerning

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Festbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 8.524 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Mobiltelefoner i folkeskolen, skal det forbydes?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her