Logo

Kuglestød

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Kuglen stødes fra en cirkel og skal lande inden for et markeret areal. Hvis der er færre end otte deltagere, får hver normalt seks kast. Overstiger antallet otte, får hver deltager først tre forsøg - og derefter får de otte bedste normalt yderligere tre forsøg i en finale Vinderen er deltageren med længste stød blandt alle seks forsøg.
Er to lige er næstbedste stød afgørende.

Kuglen er lavet af massivt jern, messing eller anden metallegering, der ikke er blødere end messing eller en skal af sådant metal, fyldt med bly eller andet tungt materiale. Den må være absolut kuglerund med glat overflade. Minimumsvægten for kuglen til mænds konkurrencer er 7,257 kg, til kvinders 4 kg.

Skoene er uden pigge på grund'af den hårde grund ofte cement - inde i ringen.

Cirklen er markeret med hvidmalet omkreds - eventuelt et hvidmalet jern-. stal- eller træband. Hvor kuglestøderen slipper kuglen, er cirklen forsynet med en stopklods. Cirklens underlag skal være hårdt og fast. Mange steder har man brugt cement.

Dommerne markerer med hvidt flag om et stød er godkendt - rødt flag for det modsatte. Dommer (1) kontrollerer selve stødet, dommer (2) om der overtrædes, mens dommerne (3) og (4) kontrollerer nedslaget og assisterer ved målingen af stødets længde.
Teknikken. Kuglestøderen skal starte fra stillestående position. Der må kun bruges en hånd og gennem hele stødet må stødhånden ikke komme lavere end den er i stødets egentlige udgangsposition. Kuglen må ikke anbringes foran linien mellem skuldrene. Et stød er ugyldigt, hvis kuglestøderen efter at have startet selve stødet, med nogen del af sin krop rører den øverste del af stopklodsen (s), ringen, der afgrænser cirklen, eller jorden udenfor (u). Det er tilladt at berøre den indvendige side af såvel ringen som stopklodsen. Kuglestøderen må ikke forlade ringen før kuglen er landet, og han skal - for at vise, at han er i balance - forlade ringen fra dens bageste halvdel.

Gyldigt forsøg. For at være gyldigt skal stødet lande inden for det markerede areal. Opmålingen finder sted umiddelbart efter stødet. Længden måles på en linie fra ringens centrum til bageste del af nedslagsmærket og stødets længde er afstanden herfra til den inderste kant af stopklodsen. Målet noteres som nærmeste hele centimeter under den opmålte distance. D.v.s. at der altid rundes nedad.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Festbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (10 stemmer)
Siden er blevet set 5.556 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her