Logo

Spydkast

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Spydet kastes fra en tilløbsbane, der afsluttes af en halvbue-formet træ- eller metalklods i niveau med tilløbsbanen. Spydet skal lande inden for den afgrænsede bane for at tælle i konkurrencen. Hvis der er færre end otte deltagere, har hver i almindelighed seks forsøg. Ellers har konkurrenterne normalt tre forsøg, og de otte bedste efter disse tre kast får yderligere tre forsøg i en finale. Vinderen er deltageren med det længste kast blandt alle seks forsøg. Hvis to ligger lige bliver de to deltageres næstbedste kast afgørende.

Sko. Pigge på såvel sål som hæl er anbefaleisesværdigt. Også her er maksimum seks pigge i sålen og to i hælen.
Spydet skal være uden nogen form for bevægelige dele. Det beviklede greb er anbragt omkring redskabets tyngdepunkt og dets tykkelse må ikke overstige selve spydets med mere end 25 mm. Minimumsvægten lor mændenes spyd er 800 g, for kvindernes 600 g. Nedslaget. Spydet skal lande med spidsen først, men det behøver ikke nødvendigvis sidde last i jorden for at kastet tæller. Men det skal lande inden lor sidegrænserne af det markerede kasteareal.
Knækket spyd. Hvis spydet knækker i luften tæller forsøget ikke, hvis ellers kastet var udført i overensstemmelse med reglerne.

Grænseflag. Hver ende af de to sidegrænser for kastearealet er markeret med flag af bestemte mål.

Prøve kast. Arrangørerne kan altid tillade op til to prøvekast pr. deltager.
De skal afvikles i kasteorden og efter navneopråb. Redskaberne skal altid bæres tilbage, såvel under konkurrencer som efter prøvekast.

Kasteteknik. Spydet skal holdes på det dertil indrettede greb. Det skal kastes ud over skulderen eller kastearmens overarm.
Det må hverken slynges eller kyles af sted.
Kastet godkendes ikke, hvis spydkasteren berører kastebuen eller jorden på den anden side med nogen del af sin krop under og efter kastet. Kasteren må gerne løbe uden for tilløbsbanens sidegrænser, men han skal være imellem dem, når spydet kastes og han skal blive i tilløbsbanen, indtil spydet er landet. Han skal så forlade tilløbsbanen bag kastebuen.
Tilløbsgrænsens bue er hvidmalet træ eller metal, der er forsænket i jorden, så kanten flugter med tilløbsbanens overflade - eller blot en hvidmalet buet linie.

Dommerkontrol. Med et hvidt flag i vejret viser dommerne, at et kast er godkendt - med et rødt, at det er ugyldigt.
Dommer (1) kontrollerer, om kasteren overtræder »buen«.

Dommer (2) ser på tilløbet og selve kastets udførelse. Dommer (3) og (4) holder øje med spydets nedslag. (Spidsen skal ramme før nogen anden del af redskabet).

Måling. Man måler et spydkasts længde fra det nedslagsmærke spydets hoved har lavet nærmest tilløbsgrænsen (a) og til den inderste kant på »buen« (b) påen linie, der går fra mærket i marken til centrum for den cirkel, hvoraf »buen« er et stykke (c). Afstanden sættes til det nærmeste lige cm-tal under den kastede distance.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Festbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (17 stemmer)
Siden er blevet set 5.654 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her