På juletræerne i gamle dage var en del af pynten spiselig. Her har vi efterlignet sukkerstængerne, honningkagerne og sukkerfigurerne i trylledej.
Trylledej
Bland 2 kopper mel med 2 strøgne spsk kartoffelmel og 1 kop fint salt med top.
Kom 1 tsk madolie i ¾-1 kop vand og ælt det i melblandingen, til dejen er smidig uden at være klæbrig.
Lad den hvile ½ time i plasticpose.
Tag kun så meget dej ud af posen, som skal bruges ad gangen. Ellers tørrer dejen ud og vil være sværere at arbejde med.
Form figurerne på bagepapir på en bageplade og bag dem ved 100-120°C i 5 timer efter størrelse og tykkelse.
Figurerne skal være helt hårde - prøv at stikke med en stoppenål.
Efter afkøling males figurerne med hobbylak på vandbasis (Folk Art) eller akvarelfarver.
Vand bruges til at »lime« med.
Hvor og hvis der trænges til et løft, lægges små dejkugler under.
Brug sammenfoldet/krøllet bagepapir som støtte under bagningen, så tingene ikke falder sammen.
De må ikke bages ved for høj varme, idet det kan forårsage bobler i figurerne. Skulle uheldet være ude, kan man med en nål stikke hul på boblen og med den flade side af en kniv presse luften ud. Man kan vælge at sætte figurerne i ovnen efterhånden, som man laver dem, eller man kan vente med at sætte figurerne ind, til man har fyldt bagepladen. Vælger man det sidste, skal man dække de figurer, man har lavet, til med husholdningsfilm. Derved undgår man, at figurerne revner og tørrer ud. Husk at fjerne filmen, inden pladen sættes i ovnen.
Nissen og englene kan man efter bagning pensle med en blanding af soja og vand i ansigter og på hænder, så de får en naturlig hudfarve.
Når figurerne er kolde, lakeres de på begge sider, og når lakken er tør er de klar til maling. Som ophæng kan bruges ståltråd, silkebånd eller snor.
I hobbyforretninger kan man købe en speciel lak til trylledej. Figurerne males med vandbaseret hobbylak.
GENERELT OM ALLE FIGURER
Tag en klump dej og rul ud med kagerullen. Ved hjælp af udstiksforme eller skabeloner trykkes eller skæres figurerne ud. Pas på, at dejen ikke bliver for tynd. Husk at lave evt. hul til ophæng med sugerør.
HJERTER, STJERNER, KLOKKER
Man kan præge forskellige figurer i stjerner, hjerter og klokker. Man kan præge med en lille kam, en kagetylle, en gaffel, evt. en lille pålægsgaffel, eller hvad man lige har ved hånden. Når man senere skal male figurerne, kan man fremhæve det prægede med guld eller en anden farve.
JULETRÆ
Juletræet kan dekoreres på flere måder. Man kan ved hjælp af en kuglepen præge runde kugler ind i træet, eller man kan skære små ting i trylledej og sætte på (flag og kræmmerhuse fx). Man kan også, når træet er lakeret og malet, lime små perler på.
NISSEDRENG
Nissen skæres ud efter skabelonen, øjnene laves med spidsen af en kuglepen.
GRIS
Skær grisen ud efter skabelonen og skær tynde strimler dej til sløjfer, som kan placeres enten om halsen eller maven.
STOKKE
Stokkene er lavet af små pølser, som er bøjet i den ene ende og malet stribede.
PJERROT
Øjnene markeres med en kuglepen. De store knapper er runde dejkugler, som prikkes på med en tandstikker. Efter at Pjerrot er malet, putter man lim på og drysser med perlesukker.
ENGLE
Til englene rulles små pølser til arme og til den store engel små runde kugler til hænder. Vingerne på den store engel er præget med en gaffel og på den lille med en kam. Uldhår limes på, efter at figurerne er færdigmalede.