Maden - laver du selv eller får du mad udefra
Hvis du selv laver mad
Hvis du laver maden selv, med venners hjælp, eller med anden ikke professionel assistance, er det vigtigt, at du gør dig klart, at disse hjælpere, hvor dygtige de end måtte være, ikke er underlagt de samme regler om hygiejne og omgang med madvarer, som de mere professionelle kokke, restauranter og cateringfirmaer. Måske har de heller ikke har den samme viden om emnet, og det kan medføre øget risiko for, at noget går galt under processen.
Hvis gæsterne bliver syge af maden fra et professionelt cateringfirma e.l. skal man straks klage til firmaet. Den lokale fødevareregion kan opklare hvad der er årsag til sygdommen og sørge for at der bliver rettet op på eventuelle fejl.
Hvid du får mad udefra
Når du bestiller mad udefra, skal du samtidig beslutte, hvilken tilstand maden skal være i, når den ankommer. Platter og buffetretter leveres ofte på fade, lige til at sætte på bordet. I nogle tilfælde skal man dog selv pynte maden.
Maden kan også komme udskåret og klar, pakket i varmekasser. Her skal man selv anrette og pynte maden.
Endelig kan maden kræve en afsluttende forarbejdning, der ofte kræver deltagelse af en kok eller anden køkkenhjælp. Du må altså også vurdere, hvor meget hjælp du har behov for og har mulighed for at skaffe.
Dette skal ske undervejs:
Tilberedning eller opvarmning
Der åbnes vin og sørges for andre drikkevarer
Anretning og pyntning - måske portionsanretning
Servering eller fade på bord
Opfyldning og pyntning af fade
Fade, tallerkener m.v. fjernes mellem hver ret
Tallerkener, bestik og fade skylles og stables (opvask)
Mad, der kan gemmes, anbringes i passende beholdere og lægges på køl
Gryder m.v. skylles (opvask)
Der laves kaffe, sandsynligvis af flere omgange, serveres og suppleres med sukker og fløde + evt. kager eller chokolade
Afrydning og afskylning (opvask)
Evt. natmad tilberedes, anrettes elleropvarmes
Servering af natmad
Afrydning og afskylning (opvask)
Hertil kommer, at drikkevarer skal suppleres under måltidet, askebægre skal tømmes og bordet holdes pænt og appetitligt. Under hele festen vil der løbende være behov for oprydning.
Bag kulisserne skal der være en klar opgavefordeling. Der skal være styr på, hvor alting er og skal anbringes efter brug. Affald og tomme flasker skal også have en plads.
Det skal du have styr på før bestilling:
Hvilken tilstand skal maden være i, når den ankommer?
Er der brug for kok, kogekoge eller hjælptil anretning?
Har du plads til at portionsanrette?
Har du fade og bestik til fade (kan lejes)?
Har du gryder m.v. (kan lejes)?
Har du de nødvendige hjælpere til servering og oprydning?
Valg af menu
Valget af menu afhænger altså ikke alene af smag og behag og økonomi, men også af forholdene på stedet, og hvor meget hjælp, du har mulighed for at skaffe.
Menuen vælges som regel i samråd med cateringfirma eller dinertransportablefirma, som også kan rådgive om drikkevarer.
Flere af disse firmaer kan også hjælpe med kok, køkkenhjælp og serveringspersonale.
Særlige hensyn
Du må være opmærksom på, om der skal vises særlige hensyn til nogle af dine gæster. Det kan fx være vegetarer eller personer med sukkersyge, allergi eller på antabusbehandling.
Det kan også være, at du vil servere noget "børnevenligt" for de mindste gæster. Hvis der skal vises særlige hensyn, må hjælperne have en grundig instruktion.
Under alle omstændigheder er det en god ide at være parat til at servere øl eller vand til de, der ikke ønsker vin.
Brugernes vurdering
5.0
(
2
stemmer)
Siden er blevet set 5.734 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Du er nu logget ind og siden er tilføjet til din Festbog
Der er allerede en bruger med det brugernavn.