Hvad er lammetarm?
Lammetarme er tynde, fine og små tarme. Derfor bruges
de udelukkende til mindre og tynde pølsetyper som f.eks. wiener-, hotdog-, grill- og cocktailpølser eller andre mindre pølser. Lammetarme er meget sprøde og giver pølsen det helt rigtige knæk og "bid". Pølser i lammetarme skal derfor behandles med nænsomhed ved opvarmning i vand eller ved stegning og grillning.
Hvad er svinetarm?
Svinetarme er lidt tykkere og større end lammetarme. Svinetarme bruges derfor til de større pølser, som f.eks. frankfurterpølser og medisterpølser. Svinetarme er en lidt kraftigere tarmtype og tåler som følge heraf også kraftigere varmepåvirkning. Pølser i svinetarme skal således steges i længere tid end pølser i lammetarme, før skindet er sprødt.
Det er altid nævnt på etiketten, hvilken tarmtype der er anvendt. Ordet naturtarm dækker både lamme- og svinetarme. Naturtarme kan variere i størrelse og udseende, fordi der jo er tale om et naturprodukt.
Hvad er proteintarm (kunsttarm)?
Proteintarme fremstilles af kollagenfibre, der stammer fra spalt fra oksehuder. Proteintarme fremstilles, så de er fuldstændig ens. Derfor er pølser i proteintarm meget ensartede i udseende og størrelse. Sprødheden af proteintarme er ikke på det høje kvalitetsniveau som f.eks. lammetarme, hvad angår knæk og bid.
En ny type proteintarm er eurowienertarmen, der har et bedre bid og knæk i forhold til de traditionelle proteintarme.
Hvordan opvarmer man pølser?
Pølser må ikke koge. Varm en gryde vand op til kogepunktet. Læg pølserne i, og læg låget på. Sluk for pladen, og flyt gryden over på en kold plade. Efter 8-10 minutter er pølserne klar til at spise. Vær opmærksom på, at vandmængden skal svare til antallet af pølser, da der ellers vil være risiko for at pølserne ikke kan "opsluge" varmen, og skindet kan springe.
Hvordan steger man pølser på en pande?
Læg pølserne på en tør eller MEGET let smurt pande. Indstil varmen til "lavt blus". Vend pølserne ofte. Pølserne får på denne måde et ensartet udseende, og skindet springer ikke så let. Efter ca. 20 minutter er pølserne klar til at spise. Du kan også stege hurtigere ved en kraftigere varme. Vær da opmærksom på at vende pølserne endnu oftere.
Hvordan griller man pølser?
For at få det bedste resultat skal man vente med at lægge pølserne på grillen, indtil kullene og briketterne har afgivet den værste varme. Pølserne skal grilles langsomt ved forholdsvis svag varme og vendes ofte.
Hvorfor sprækker pølser?
Pølser sprækker, hvis de får for meget varme. Ved cirka 80°C udvider farsen sig, hvorfor skindet sprækker. Hvis du følger ovenstående anvisninger, er risikoen for revnede eller sprækkede pølser dog minimal.
Tips om - Pølser
Tip til opvarmning af pølser:
Varm en gryde op til kogepunktet. Læg pølserne i, og læg låget på. Sluk for pladen og flyt gryden over på en kold plade. Efter 8-10 minutter er pølserne klar til at spise.
Vær opmærksom på, at vandmængden skal passe til antallet af pølser, da der ellers vil være risiko for, at pølserne ikke kan ”opsluge” varmen, og skindet kan springe.
Tip til stegning af pølser på en pande:
Læg pølserne på en tør eller en MEGET let smurt pande. Indstil varmen til ”lavt blus”. Vend pølserne ofte. Pølserne får på denne måde et ensartet udseende, og skindet springer ikke så let. Efter ca. 20 minutter er pølserne spiseklare.
Tip til grilning af pølser:
For at få det bedste resultat skal du vente med at lægge pølserne på grillen, indtil kullene og briketterne har afgivet den værste varme. Pølserne skal grilles langsomt ved forholdsvis svag varme og vendes ofte.