Logo

Hammerkast

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Hammeren kastes fra en kastering og skal lande inden for et markeret areal. Som i alle øvrige kasteøvelser kan nogle af deltagerne udgå efter de første tre forsøg, mens de bedste går til finale og her får yderligere tre forsøg. Vinder er den med bedste kast blandt de seks forsøg. Står nogen lige er deres næstbedste kast afgørende.

Hammer-handske. En højrehånds-kaster bør have handske på venstre hånd.

Hammeren. Det kuglerunde hammerhoved er af metal, ikke blødere end messing. Det kan være en skal af sådant metal, fyldt med bly eller andet tungt materiale. Hammerhovedet er via en drejelig tap fastgjort til håndtaget, der består af en 3 mm tyk stålwire, som ender i selve grebet. Dette er en enkelt eller dobbelt løkke, men der må ikke være nogen form for drejelige sammenføjninger. Hverken stålwiren eller selve grebet må kunne strække sig mærkbart under kastet. Den minimale vægt for en hammer er 7,257 kg (inc!. wire-håndtag og greb). I olympisk sammenhæng er øvelsen endnu kun for mænd.

Kastegården. Af sikkerhedsmæssige grunde er ringen ved diskos og hammerkast omgivet af et solidt ståleller nylontrådnet således, at kun kast, der går ud i retning af det afmærkede areal, forlader kastegården. Alligevel er der sket uheld, hvor tilskuere er blevet ramt. Sikkerhedsforskrifterne undergår derfor konstant revision i overensstemmelse med de stadig øgede kastelængder.

Dommerne. Hammerkast overvåges af fem dommere - og positioner og opgaver er som de fem dommeres ved diskoskast.
Kasteteknik. Hammerkasteren skal begynde sit kast fra en stillestående position, hvor det er tilladt at lade hammerhovedet hvile på jorden inden for eller uden for ringen. Hammerhovedet må også røre jorden under de indledende drejninger eller sving (a).
Et kast er ugyldigt, hvis hammerkasteren med nogen del af sin krop berører oversiden af ringen eller jorden udenfor (b).
Kasteren må ikke forlade ringen før hammeren er landet. Han skal fra stående stilling forlader ringen fra dens bageste halvdel. Nedslaget. Hammeren skal lande inden for det markerede areal s sidegrænser, for at kastet er gyldigt. Hammer i stykker. Et forsøg tæller ikke, hvis hammeren går i stykker under kastet eller i flugten, hvis ellers kastet var reglementært udført. Det tæller heller ikke for en fejl, hvis uheldet med hammeren får deltageren til at miste balancen og overtræde i ringen.
Afbrydelse af forsøg. En deltager må afbryde sit forsøg en gang i hver forsøgsrunde. Han må imidlertid ikke afbryde et forsøg, hvis hammerhovedet allerede har rørt jorden i de første sving eller drejninger.
Opmåling. Et kast måles fra bageste kant af nedslagsmærket til den inderste kant af kasteringen. Der måles langs en linie fra nedslagsmærket til kasteringens centrum. Kastets længde rundes ned til det nærmeste lige cm-tal under den målte afstand.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Festbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (10 stemmer)
Siden er blevet set 8.932 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem vil du helst have som ny statsminister?
Effektiv reklame - klik her