Bueskydning Terrænskydning
Der er to hovedtyper af terræn-skydning
(jagt- og felt-skydning): fristil og instinktiv skydning. Fristil tillader udstyr på buen svarende til det, der bruges i skiveskydningen, mens den instinktive skydning kræver en
»ren bue« (bare-bow) uden nogen form for tekniske sigte- eller andre hjælpemidler.
I begge typer skydes mod fire skiver af forskellig størrelse, udsat langs en bane i terrænet. I internationale konkurrencer skyder man to runder: jagtrunden og feltrunden.
Banen. Skiverne er anbragt i rækkefølge i et naturområde og er opdelt i to baner, en for jagtskydning og en for feltskydning. Hver af disse baner består af en eller to enheder å 14 mål. Skyderetning og -afstand varierer. 11 af feltrundens mål har kun en standplads, medens de sidste tre mål hver har fire standpladser med forskellige afstande til målet. På jagtrunden beskydes hvert mål fra fire forskellige standpladser.
Når et mål har fire standpladser, skyder alle deltagere fra alle fire pladser, idet der begyndes på den længste afstand. Ved internationale mesterskaber opgives skydeafstandene ikke.
Påklædning er som for skiveskydning, dog benyttes en mere praktisk farve end netop hvidt. Deltagerne må ikke benytte kikkerter eller andre visuelle hjælpemidler. Det er heller ikke tilladt at bruge hjælpemidler til afstandsbedømmelse eller notater, som kan være en hjælp til afstandsbedømmelse.
Buen. I deto klasser, fristil og instinktiv, kan fristil-skytten benytte buer, der svarer til skiveskydningsbuer, men instinktiv-skytten må ikke have sigtemidler m.v. på sin bue.
Pilene svarer til dem, der bruges til skiveskydning, men de er ofte forsynet med større fjer.
Officials svarer til dem, der benyttes ved skiveskydning, når der er tale om internationale konkurrencer. Ved almindelige konkurrencer virker en af deltagerne som patruljeleder og to af de andre som markører.
Varighed. En turnering omfatter to runder - en feltrunde og en jagtrunde der skydes på hver sin dag med jagtrunden på den første dag. Hver runde består af 28 mål (to enheder, eller en enhed skudt to gange). Hver skytte skyder 112 pile i alt.
Skydning. Deltagerne skyder fra standpladser, der er markerede med nummerskilte. Under skydningen skal begge fødder være bag af mærkningen. Deltagerne går banen igennem i pairuljer på tre til fem medlemmer, med fire som det ideelle antal. Skydelederen bestemmer på hvilket mål, de enkelte patruljer skal starte, og på hvilket tidspunkt, skydningen skal begynde.
Deltagerne i en patrulje skiftes til at skyde først, og de skyder enten enkeltvis eller to og to afhængigt af, hvor mange standpladser, der er sat af ved målene. Hver skytte skyder fire pile mod hvert mål. Er der kun afsat en standplads, skydes alle fire pile fra denne standplads, medens der på mål med fire forskellige standpladser skydes en pil fra hver standplads. En pil betragtes ikke som skudt, hvis skytten kan nå den med sin bue uden at flytte fødderne i forhold til standpladsen.
Markering. Pile, som går igennem målet, eller som springer tilbage fra målet, kan kun markeres, hvis de har efterladt et mærke, der kan identificeres.
Totalen for begge runder udgør konkurrencens resultat. Ved pointlighed afgøres placeringen efter det største antal ramte mål, og hvis dette er lige, efter det største antal træffere. Skulle dette også være lige, afgøres resultatet ved omskydning på et passende antal mål, idet der begyndes på bane 1. Markering finder sted, når alle patruljens medlemmer har skudt deres pile. På mål med 30 cm-ansigter kan markering dog ske, når to skytter har skudt, og på 15 cm-ansigter efter hver skytte. Det maksimale antal points for et mål er 20, og for en runde 560.
Ansigter (skiver). Der benyttes fire cirkulære standardansigter på henholdsvis 60, 45, 30 og 15 cm i diameter.
Såvel feltrundens som jagtrundens ansigter er opdelt i en ydre ring, en indre ring og en cirkulær centrumsplet. Den indre rings diameter er det halve af den ydre rings diameter, og pletten er 1/6 af den ydre rings diameter. På feltrunden er den ydre ring og pletten sort.
På jagtrunden er begge ringene sorte, og delelinien mellem dem og pletten er hvide.
I alle andre tilfælde end FlTA-mesterskaber kan ansigterne bestå af dyrefigurer med ringe i overensstemmelse med de sort/hvide ansigter. Pletten skal dog altid være klart synlig (kontrastfarve). Træffere i den ydre ring tæller tre point og i den indre og pletten fem points.
Brugernes vurdering
5,0
(
5
stemmer)
Siden er blevet set 5.485 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Du er nu logget ind og siden er tilføjet til din Festbog
Der er allerede en bruger med det brugernavn.