Logo

Julepynt i trylledej

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billede

På juletræerne i gamle dage var en del af pynten spiselig. Her har vi efterlignet sukkerstængerne, honningkagerne og sukkerfigurerne i trylledej.

Trylledej

Bland 2 kopper mel med 2 strøgne spsk kartoffelmel og 1 kop fint salt med top.

Kom 1 tsk madolie i ¾-1 kop vand og ælt det i melblandingen, til dejen er smidig uden at være klæbrig.

Lad den hvile ½ time i plasticpose.

Tag kun så meget dej ud af posen, som skal bruges ad gangen. Ellers tørrer dejen ud og vil være sværere at arbejde med.

Form figurerne på bagepapir på en bageplade og bag dem ved 100-120°C i 5 timer efter størrelse og tykkelse.

Figurerne skal være helt hårde - prøv at stikke med en stoppenål.

Efter afkøling males figurerne med hobbylak på vandbasis (Folk Art) eller akvarelfarver.

Vand bruges til at »lime« med.

Hvor og hvis der trænges til et løft, lægges små dejkugler under.

Brug sammenfoldet/krøllet bagepapir som støtte under bagningen, så tingene ikke falder sammen.

De må ikke bages ved for høj varme, idet det kan forårsage bobler i figurerne. Skulle uheldet være ude, kan man med en nål stikke hul på boblen og med den flade side af en kniv presse luften ud. Man kan vælge at sætte figurerne i ovnen efterhånden, som man laver dem, eller man kan vente med at sætte figurerne ind, til man har fyldt bagepladen. Vælger man det sidste, skal man dække de figurer, man har lavet, til med husholdningsfilm. Derved undgår man, at figurerne revner og tørrer ud. Husk at fjerne filmen, inden pladen sættes i ovnen.

Nissen og englene kan man efter bagning pensle med en blanding af soja og vand i ansigter og på hænder, så de får en naturlig hudfarve.

Når figurerne er kolde, lakeres de på begge sider, og når lakken er tør er de klar til maling. Som ophæng kan bruges ståltråd, silkebånd eller snor.

I hobbyforretninger kan man købe en speciel lak til trylledej. Figurerne males med vandbaseret hobbylak.

GENERELT OM ALLE FIGURER

Tag en klump dej og rul ud med kagerullen. Ved hjælp af udstiksforme eller skabeloner trykkes eller skæres figurerne ud. Pas på, at dejen ikke bliver for tynd. Husk at lave evt. hul til ophæng med sugerør.

Artikel billede

HJERTER, STJERNER, KLOKKER

Man kan præge forskellige figurer i stjerner, hjerter og klokker. Man kan præge med en lille kam, en kagetylle, en gaffel, evt. en lille pålægsgaffel, eller hvad man lige har ved hånden. Når man senere skal male figurerne, kan man fremhæve det prægede med guld eller en anden farve.

JULETRÆ

Juletræet kan dekoreres på flere måder. Man kan ved hjælp af en kuglepen præge runde kugler ind i træet, eller man kan skære små ting i trylledej og sætte på (flag og kræmmerhuse fx). Man kan også, når træet er lakeret og malet, lime små perler på.

NISSEDRENG

Nissen skæres ud efter skabelonen, øjnene laves med spidsen af en kuglepen.

Artikel billede

GRIS

Skær grisen ud efter skabelonen og skær tynde strimler dej til sløjfer, som kan placeres enten om halsen eller maven.

STOKKE

Stokkene er lavet af små pølser, som er bøjet i den ene ende og malet stribede.

PJERROT

Øjnene markeres med en kuglepen. De store knapper er runde dejkugler, som prikkes på med en tandstikker. Efter at Pjerrot er malet, putter man lim på og drysser med perlesukker.

ENGLE

Til englene rulles små pølser til arme og til den store engel små runde kugler til hænder. Vingerne på den store engel er præget med en gaffel og på den lille med en kam. Uldhår limes på, efter at figurerne er færdigmalede.

Artikel billede

Artikel billede

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Festbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (9 stemmer)
Siden er blevet set 8.337 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her