(En moderne restaurant) Komp.: Mac Nab Forf.: Axel Henriques
Jeg i mange år har været stamgæst
på en mindre, billig beverding,
værten gav mig, hvad der passed ham bedst,
det var ikke altid fine ting.
Men nu har jeg fået mønt i kassen,
fået meget større livgeding -
:,: og nu søger jeg på Rådhuspladsen
på et sted med europæisk sving! :,:
Der jeg føler mig som en pariser,
spiser Déjeuner à la fourchette,
og så er det sjov, at stedets priser
varierer efter klokkeslet.
Klokken 3 3/4 forhøjes prisen
på den mindste øl, som jeg har kendt,
:,: klokken 10 så går vaniljeisen
med et afslag på en snes procent! :,:
Kaffe otte gange varierer
- Store Bededag endogså ni -
Aske-Onsdag koster thevand mere,
når man ikke kommer fløde i.
Skibsøl, der om dagen koster 18,
koster 30, når der tændes gas,
:,: medens kråsesuppe henad natten
går til halv pris - når den ta's i glas! :,:
På en kelner må man ikke piste,
og at slå på glasset er forbudt;
værten sa' i går: "Nu er det sidste
gang, det siges, - næste gang: herut!"
Og jeg dukked ho'det, da han skændte:
han har ret - hvortil det japperi?
:,: man kan sidde roligt blot og vente,
til en kelner muligt går forbi! :,:
Klokken 4 spiller et orkester,
salg af surbrød slutter derfor straks,
og fra 5 serveres ikke Chester,
derimod en god og billig laks.
Klokken 8 stiger laksen atter,
skønt orkestret så igen ta'r fat;
:,: men så kan man købe risgrødsklatter
med en ganske svimlende rabat! :,:
Solbærrom må kelnerne ej skænke,
når der spilles no'ed af Meyerbeer,
under valsen af "Den glade Enke"
koster Pommery en krone mer.
Når de deres instrumenter stemmer,
er det dyrt at spise grøn melon,
:,: når de spiller Verdis requiemmer,
kan man gratis gå på telefon! :,:
Sidder der - hvad meget tit kan hænde -
i kafeen en bekendt tenor,
stiger prisen i den varme ende,
mens den falder på det kolde bord.
Bor der på hotellet excellencer,
bli'r der ikke bøf med løg server't,
:,: står der udenfor to røde Jens'er,
danser værten hele da'n forkert! :,:
Af det vekslende repertoire
kan en stamgæst megen glæde ha',
og hvis kelnerne det kunne klare,
vil jeg for dem ta' hatten a'.
Men det kan de ikke, - priskuranten
bli'r de hørt i om og om igen,
: ,: og når de end'lig tror de kan den,
så har værten lavet om på den! :,:
Vise fra 1906 om restaurant "Bristol, hvis vært Wilckening havde en hel masse aparte indfald med hensyn til, hvad nu om dage går under betegnelsen "prisdifferentiering" - uden at det grundliggende i Axel Henriques barokke beskrivelse i og for sig har ændret sig så forfærdelig meget i dag.
Livgeding: Egentlig det livsunderhold, der tillægges en enkedronning, men her altså anvendt som københavnerflothed for den månedlige indkomst. Déjeuner à la fourchette: egentlig en "gaffelfrokost" ... betegnelse for en frokost "med varmt".
Chester er en skarp ost fra Cheshire i England. Gå på telefon: jvf. "Jeg skal lige ud at telefonere" = foretage et toiletbesøg.