Logo

Længdespring - Trespring

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Deltagerne springer fra en ikke fjedrende afsætsplanke ud i en sandgrav. Hvis der er færre end otte deltagere har hver af dem almindeligvis seks spring. Ellers har deltagerne normalt tre spring og de bedste otte får såyderligere tre i en finale. Deltageren med det længste spring inden for de seks er vinder. Hvis to eller flere ligger lige, afgøres placeringen af deres næstbedste spring.

Dommerne. Der er fire dommere. Dommer(1) kontrollerer fejl ved afsætsplanken. Han har to flag, et rødt og et hvidt. Dommerne (2) og (3) måler springene, efter at dommer (3) har markeret dem. Dommer (4) sørger for, at der hele tiden er en springer klar og i hvilken rækkefølge, der springes. samt sikrer. at tilløbsbanen er fri.

Springgraven. Sandet i springgraven skal helst være lidt fugtigt, før konkurrencen begynder. Det skal rives helt plant, så det flugter med afsætsplanken før hvert spring.

Afsætsplanken er lavet af træ og ligger i plan med
selve tilløbsbanen. Bag det er en flade af plastikmasse eller lignende blødt materiale, således at blot den
mindste overtrædelse af planken vil blive afsløret i form af aftryk fra springerens fod eller pigsko.

Tilløbet. Tilløbslængden er ubegrænset. Man må ikke lægge mærker på selve tilløbsbanen, men gerne langs med den. Mærker (tor at hjælpe til et nøjagtigttilrøb) må ikke placeres på den anden side af planken. Afsættet. Det betragtes som en fejl, hvis en deltager med nogen del af kroppen rører jorden på den anden side af afsætningslinien.
Det er kanten af planken nærmest springgraven. Den støder sammen med det plastiske materiale, der afslører overtrædelse. Det gælder ikke blot selve afsætslinien tværs over tilløbsbanen, men alt bag liniens imaginære forlængelse. Det er således en fejl, hvis en deltager slet ikke springer, men løber ud af tilløbsbanen og fortsætter forbi afsætslinien. Længdespringere må ikke bruge nogen form for kunstige hjælpemidler. Sprlngets afslutning. Det betragtes som et ugyldigt spring, hvis en deltager, når han er landet i sandgraven, rører jorden udenfor sandgraven tættere ved springlinien end det nærmeste springmærke, han har lavet i sandgraven. Opmåling. Et spring måles fra den bageste kant af nedslaget i sandet lavet af nogen del af kroppen. Der måles op til afsætslinien i en absolut ret vinkel på nedslaget. Springets længde bliver noteret som det nærmeste lavere hele cm-tal.

Trespring
Trespringet er sammensat af et »hink«, et skridt og et spring. Som i andre øvelser kan en del af deltagerne elimineres fra konkurrencen efter tre forsøg. Vinder er den deltager, som har det bedste spring blandt de seks forsøg. Står flere lige afgøres placeringen af deres næstbedste spring.

Sko. Det anbefales at bruge hæl pigge. Hælforstærkninger er også tilladt ved trespring for at beskytte hælbenet.

Springgraven. Springgraven og afsætsplanken er af samme art som ved længdespring, men ved trespring
i internationale konkurrencer skal der være 13 m mellem de to.

Dommerne. Der er fem dommere; fire ligesom ved længdespring og en femte, som er placeret mellem afsætsplanken og springgraven for at holde øje med deltagernes ben og fodder under den komplicerede øvelse.

Springteknik. Reglerne fra længdespring gælder ved tilløbet, ved selve afsættet, ved springets afslutning og ved opmåling. Specielt for trespringet er reglerne for »hinket«, det lange »skridt« og springet.
Ved hinket, der er første del, skal der landes på afsætsfoden. Ved »det lange skridt« skal han lande på den anden fod. Det regnes for fejlspring, hvis deltageren på noget tidspunkt under øvelsen berører jorden med sin frie fod (det ben han i den pågældende del af øvelsen ikke springer med).
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Festbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (14 stemmer)
Siden er blevet set 7.075 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Mobiltelefoner i folkeskolen, skal det forbydes?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her