Det kan godt betale sig at investere i stofservietter i en god kvalitet, da de kan bruges igen og igen. Når man har gjort sig umage med den øvrige borddækning, er servietten den sidste finish.
Der findes mange forskellige typer og størrelser.
Siden det 17. århundrede har der været tradition for store, hvide servietter ved formelle middage, især i Frankrig.
Dengang var servietfoldning en alvorlig sag og en profession i sig selv.
Servietfolderen blev hidkaldt af det bedre borgerskab dagen før. et stort selskab. Han skabte så de mest fantastiske »skulpturer« i servietter på tallerkenen i form af fugle. høns med æg, frugt. sommerfugle etc;
Der er forskellige generelle regler for den korrekte størrelse på servietten, afhængig af lejligheden: om det er til frokost, middag eller eftermiddagste/kaffe.
I Frankrig og andre lande i Europa har man tradition for at bruge meget store servietter.
Servietten i stof eller papir er en vigtig del af et smukt dækket bord og skal passe til dug og stearinlys.
Servietter findes i utallige farver og mønstre.
Den smukkeste middagsserviet er efter manges mening den klassiske damaskserviet. Dobbelt damask kendetegnes ved at mønstret kan ses på begge sider af stoffet.
Hørservietter bør foretrækkes frem for bomuld.
Hør er stærkt og modstandsdygtigt overfor bl.a. sollys.
Servietterne bliver blot smukkere - selv efter mange ganges vask - og de absorberer let fugt.